Šiaurės Haiku

Šaldytos žuvies pristatymas į namus Vilniuje

Filtering by Category: Silkė

Marinuota silkė be ašakų

Silkių ašakos švelnios, bet kai kuriems žuvų mėgėjams jos sugadina visą patiekalą. Yra galimybė pasimarinuoti silkių kuriuose smulkiosios ašakos bus aptirpdytos arba visai ištirpdytos marinato. Tokio marinavimo esmė: silkė turi būti marinate ilgai t.y. 3-4 savaites. Kai silkė būna taip ilgai naturaliame marinate (be pridėtinių cheminių konservantų, antioksidantų), silkė turėtų sugesti, bet....jei marinatą kas savaitę pakeisime, tai po trečiojo pakeitimo galime marinuotą silkę laikyti šaldytuvę porą mėnesių.

Eiga: atitipdome 1-2-3kg silkių filė. Aš dažniausiai marinuoju 3kg, nes darbo sąnaudos tos pačios ar 1kg ar 3kg, o marinavimo proceso eigoje silkių mažėja, jas suvalgau (negi lauksi tris savaites). Imu indą su sandariu dangčiu kuriame telpa 3kg silkių ant dugno beriu mišinį druskos BE JODO - cukraus (3 druskos:1 cukraus) sluoksnį ir guldau sluoksnį silkių file odomis į apačią, vėl beriu storą sluoksnį druskos - cukraus ir dedu sekantį silkių sluoksnį ir t.t. Druska turi būti be jodo, nes jodas užmuša naturalios fermentacijos bakterijas. Geriausiai paprasta akmens ar jūros druska be jodo. 1 kg silkių apytikriai 0,5kg druskos ir 100-150gr cukraus, bet tikslus kiekis nebūtinas, nes druskos turi būti persotinta. Cukrus reikialingas šiame procese net jei esate prieš jo vartojimą. Indas, su taip paruošta silke druskoje, uždaromas sandariu dangčiu ir statomas į šaldytuvą vienai savaitei. Kas pora dienų pamaišom ranka, druska neturėtų visa ištipti. Jei ištirpo visa, tai buvo jos įdėta permažai. Po savaitės verdame marinatą iš įvairių prieskonių, pagrindiniai: nemalti pipirai, laurų lapai, kalendros, gvazdikėliai, muskatas ir kt. Į marinatą druskos ir cukraus nededame. Naturalaus acto ar balzamiko reikia dėti į atvėsusį marinatą tiek kad būtų malonus rūgštumas. Silkę traukiame iš druskos-cukraus tirpalo, nulupame odą, likusį druskos-cukraus tirpalą išpilame. Silkių filė be odos dedame atgal į tą patį indą ir užpilame VĖSIU pasigamintu marinatu kad virš silkių būtų apie 3-5 cm marinato ir uždengę sandariu dangteliu statome į šaldytuvą. Už paros jau galime pradėti ragauti silkę. Pradžioje silkė bus labai sūri. Jei silkė sugėrė visą marinatą – papildome marinato. Po savaitės verdamės vėl marinatą, įvertinę silkės sūrumą, galime įdėti arba ne druskos ir pakeičiame marinatą. Silkė vėl šaldytuve, ją valgome, o po savaitės ar vėliau dar kartą tokiu pat būdu keičiame marinatą. Dabar marinuota silkė gali būti šaldytuve ilgą laiką.

Kepant ant grilio


Grilio sezonas prasidėjo ir labiausiai tinkamos kepti ant grotelių riebios žuvys ir su oda: Grenlandijos otas, baltasis otas, ešeriai, skumbrės, neišdarinėta silkė. Neišdarinėtą silkę reikėtų prieš kepant tik nuplauti apiberti druską ir smulkiai maltais pipirais. Iškepus atvėsinti ir tada atsiskleidžia visi skoniai. Išdarinėjant silkę daugiau prarandama nei gaunama :). Ant grotelių keptos žuvys skaniausios su šviežių daržovių salotomis ir savos gamybos padažu
Alyvuogių aliejus
Garstyčios Dijon
Sojos padažas (geriau sumažintu druskos kiekiu)                      Balzamikas arba ciltrinos sultys                                                                    Medus arba rudas cukrus
Sezamo pasta (Tahini)
Ruošimas: bazė – alyvuogių aliejus, o visą kitą dedame pagal asmeninį skonį. Sumaišom su blenderiu (smulkintuvu-trintuve). Tahini dedame pačioje pabaigoje ir po nedaug 0,5-1 šaukštą, nes jis labai kietina visą padažą, bet suteikia labai pikantišką skonį.

Silkė

Kepta Silkė
Dedam silkės filė tiesiog ant įkaitintos keptuvės, nenaudojam riebalų, nes silkė jų pakankamai turi savyje. Kepant orkatėje silkę pasūdome ir papipirinam iš vidaus ir sustatom ant nugarėlių kaip „knygas“ arba suguldom odele į viršų nedideliame karščiui atspariame indelyje. Kepame 180 C 20-30 min atviras, silkės odelė apsaugo nuo džiūvimo. Išketą valgome su daržovių salotomis, skanu su namine pomidorų tyre.

Sūdyta Silkės  filė
1kg silkės filė
20-30 g druskos geriau be jodo, jodas stabdo naturialią fermentaciją (orientacinis kiekis)
5-15 g cukraus (orientacinis kiekis)
Silkę atšildyti, perplauti, leisti nuvarvėti ir nulupti odą. Druską, cukrų galime sumaišyti indelyje ir šiuo mišiniu subarstyti silkę. Silkę sudėti į nedidelį indelį su dangteliu ar į politileninį maišelį ir laikyti šaldytuve (+2+4) 4-12val. Ir galime valgyti pagardindami balzaminiu actu, juod. pipirais, bruknėm, spanaguolėm ar citrina pagal skonį. Likusią silkę (be pagardų) vynioti į sviestinį popierių, kad silkės filė gabaliukai nesiliestų ir dėti į šaldyklį (-18 ir >). Sekantį kartą patogu išsiimti po keletą silkės filė gabaliukų, supjaustyti sušalusius, atšyla per 10-15 min. Taip sūdyta silkė turi gana stiprų žalios žuvies skonį, o silkės riebalai išlieka mažiausiai paveikti.

Marinuota  Silkės  filė
1kg silkės filė, ~0,5 kg nejoduotos rupios druskos
Atšildyta silkę guldome sluoksniaisį įndą oda į apačią gausiai užpildami kiekvieną sluoksnį druska. Druskos pilame daugiau nei gali ištirpti. Silkė guli druskoje 7 dienas šaldytuve. Ruošiame prieskonių marinatą:  ~2-2,5L vandens, lauro lapų, kvapniųjų, juodujų pipirų, gvazdikėlių, kalendros, kmynų, muskato riešuto, kmynų ir kt. tinkančių prieskonių. Jei turime galimybę, prieskonius sumalkite malūnėliu. Priekonius pilame į indą su vandeniu ir užviriname ir paliekame atvėsti ir prisitraukti ~12 val. Į atvėsusį marinatą dedame cukraus, ir šiek tiek gero acto (galime acto ir nedėti, mažiau "suės" silkės riebalus, bet tai skonio reikalas). Silkę, išgulėjusią ~7 d. druskoje, nubraukę druską ir nulupę odą, užpilame marinatu, kad silkė gana laisvai plaukiotų  ir laikome šaldytuve.Druska iš silkės pereina į marinatą, o prieskoniai skverbiasi į silkę. Ragauti galime po  kelių parų, o šaldytuve silkė gali būti iki mėnesio. Jei silkė per sūri valgyti, prieš valgant 6-12 v. tiesiog numirkykite šaltame vandenyje.

Sūdytos ar marinuotos Silkės filė gabaliukai aliejuje
Aukščiau aprašytu būdu paruoštą sūdytą ar marinuotą silkės filė,  užpilame geru alyvuogių aliejumi. Taip paruošta žuvis gali būti laikoma šaldytuve iki 4-5 d. jei silkė sūdyta ir 10-14 d., jei silkė buvo marinuota. Aliejus labai sušvelnina “žalios” žuvies skonį ir puikiai saugo žuvį nuo oksidacijos. Labai svarbu aliejaus kokybė. Gerą Graikišką aliejų tiekia Marius Vaitekūnas (m. 860013005 gerasaliejusvilnius@gmail.com) dėl aliejaus ir kitų skanių produktų datulių, riešutų, razinų ir kt., kontaktuokite tiesiogiai su Mariumi.


Kontaktai

Tel. +370 659 47496

El.p. arturas@siaureshaiku.lt

 

Užsakymas

Minimalus užsakymo kiekis 3kg Vilniuje, 5kg Kaune

Apmokėjimas pristatymo metu

 

Pristatymas

Nemokamas pristatymas Vilniuje, Kaune

Darbo dienomis nuo 9:00 iki 21:00