Šiaurės Haiku

Šaldytos žuvies pristatymas į namus Vilniuje

Filtering by Category: Eserys

Atsigavimo sriuba (4 valgytojams)


Pamaloninti savo skrandį, sušildyti sužvarbusį kūną, galime skania sriuba, turinčia ir organizmą valančių savybių.
Reikės:
2 litrų vandens
2vnt. jūros ešerių
6-7vnt. šviežių ŠITAKE grybų (džiovintus reikėtų išminkyti)
ryžių makaronų iki 100g
Kupino valgomo šaukšto MISO
Sojų padažo 2 valgomi šaukštai (arba pagal skonį)
Šviežio imbiero
šviežaus Čili pipiro (nepadauginti), pipirų, citrinos
Krevečių (atšildytų ir pagal norą)
Gaminimas: nuvalytus ešerius užpilti 2 litrais vandens ir nuo užvirimo virti ~1,5 valandos ant labai lėtos ugnies. Ešerius išimti ir į sultinį sudėti supjautytus griežinėliais ŠITAKE grybus ir pavirti 10-15mi. kol grybai išvirs. Daugiau virti NEREIKIA. Į karštą sriubą sudėti v.šaukštą MISO, imbierą, soją, supjaustytą čili pipirą, pipirus, ryžių makaronus. Išrankiojam iš virtų ešerių kaulus ir mėsą sudedame į sriubą. Druskos, krevečių ir griežinėlį citrinos kiekvienas valgytojas gali dėtis į savo lėkštę pagal skonį. Skanaus :)

Kepant ant grilio


Grilio sezonas prasidėjo ir labiausiai tinkamos kepti ant grotelių riebios žuvys ir su oda: Grenlandijos otas, baltasis otas, ešeriai, skumbrės, neišdarinėta silkė. Neišdarinėtą silkę reikėtų prieš kepant tik nuplauti apiberti druską ir smulkiai maltais pipirais. Iškepus atvėsinti ir tada atsiskleidžia visi skoniai. Išdarinėjant silkę daugiau prarandama nei gaunama :). Ant grotelių keptos žuvys skaniausios su šviežių daržovių salotomis ir savos gamybos padažu
Alyvuogių aliejus
Garstyčios Dijon
Sojos padažas (geriau sumažintu druskos kiekiu)                      Balzamikas arba ciltrinos sultys                                                                    Medus arba rudas cukrus
Sezamo pasta (Tahini)
Ruošimas: bazė – alyvuogių aliejus, o visą kitą dedame pagal asmeninį skonį. Sumaišom su blenderiu (smulkintuvu-trintuve). Tahini dedame pačioje pabaigoje ir po nedaug 0,5-1 šaukštą, nes jis labai kietina visą padažą, bet suteikia labai pikantišką skonį.

Ešerys

Jūros ešerys (Sebastes marinus)

Jūros ešerys riebi daug ir intensyvių skonių turinti žuvis. Skanus keptas orkaitėje, duonkepėse, ant laužų ar tiesiog keptuvėje. O žuvienę galime virti vien tik iš ešerio, neturėdami kitų žuvų.

Ešerinė žuvienė.

Ešerys atšildomas, dėl saugumo galime nukarpyti dyglius, nuplaunam, bet skusti žvynų nebūtina, jie tiesiog suvirs. Jei ešerys didelis (0,7-1kg) - perpjauname. Dedam į truputį pasūdytą, šaltą vandenį ir užvirus verdame ant labai silpnos ugnies 30-40 min. Išvirus ištraukiame ešerį ir mėsą dideliais gabalais atskiriame nuo kaulų. Į sultinį sudedame ir išverdame supjaustytas bulves ir mėgstamas daržoves. Prieš išjungiant  sudedame pipirus, lauro lapelį, kalendros ir šviežius supjautytus prieskoninius augalus: krapus, šalaviją, petražolę, baziliką, griežinėlį citrinos be odos ... jei diena vėsi – pomidorų pastos. Išjungus į žuvienę sudedame virto ešerio mėsos gabalus. Skanaus

Ešerys keptas orkaitėje

 Puikiai tinka kepti taip pat kaip  Otą.  Ešerys atšildomas, dėl saugumo galime nukarpyti dyglius, nuplaunam. Į karščiui atsparų indą su dangčiu pilame sausų ryžių ir dvigubą kiekį vandens kuriame ištirpinta truputis druskos suprieskoniais (pipiras, lauro lapas, kalendra) ar ekologiško daržovių sultinio. Ant višaus dedame ešerį ir kepame uždengtą 40-60min. 180oC (priklausomai nuo ešerio dydžio). Garnyras bus ne blogesnis už patį ešerį.

Galime ešerį kepti tokiame pat inde be garnyro, įpildami truputį (~50-100ml) vandens su prieskoniais. Kepti uždengtą, o iškepus uždėjus liesos grietinės, turėsime puikų padažą.

Ešerys keptas keptuvėje

Ešerys atšildomas, dėl saugumo galime nukarpyti dyglius, nuplaunam, bet skusti žvynų nebūtina, jie tiesiog sukeps. Jei ešerys didelis (0,7-1kg) galime supjaustyti Ešerys kepamas keptuvėje ant lydyto sviesto, uždengtas dangčiu 5min.vieną pusę, 5min.kitą pusę. Paprasta, o taip skanu.

Jūros ešerys keptas folijoje

Jei į ešerio vidų idėsite gabaliuką sviesto, ešerio skonis dar labiau atsiskleis. Jei įdėsime rūkytų lašinių gabaliuką, jausime švelnų dūmo skonį. Jūros ešerys riebi žuvis, kepti orkaitėje galime atvirą, jo oda tampa „folija“ ir neleidžia džiūti.

 


Kontaktai

Tel. +370 659 47496

El.p. arturas@siaureshaiku.lt

 

Užsakymas

Minimalus užsakymo kiekis 3kg Vilniuje, 5kg Kaune

Apmokėjimas pristatymo metu

 

Pristatymas

Nemokamas pristatymas Vilniuje, Kaune

Darbo dienomis nuo 9:00 iki 21:00